Ekologiškuose Austrijos ūkiuose augintų moliūgų sėklos. Austrijoje ir Slovėnijoje moliūgai auga palankiausiomis sąlygomis, todėl jų sėklos laikomos geriausiomis.
Sočios ir kaloringos. Dažniausiai valgomos pakepintos, tačiau ilgai kepinant mažėja maistinė vertė. Tinka barstyti į trintas sriubas, ant salotų ir kitų patiekalų.
Laikyti sausoje vietoje, sandariai uždarytas (jas labai mėgsta maistinės kandys). Turi daug baltymų ir skaidulų, nesočiųjų riebalų rūgščių.
Maistinė vertė (100 g):
energinė vertė 2345 kJ/560 kcal,
baltymų 24,4 g,
angliavandenių 14,2 g,
skaidulų 8,8 g,
riebalų 45,6 g,
iš jų sočiųjų riebalų rūgščių 8,4 g,
mononesočiųjų r.r. 17,4 g,
polinesočiųjų r.r. 20,3 g.
Austrijoje užaugintas, supakuotas ir sertifikuotas ekologiškas produktas.
***************
Remiantis maistingumo duomenų baze (nutritiondataself.com) džiovintose nekepintose moliūgų sėklose yra daug mangano (151% RPN), magnio (134% RPN), fosforo (117% RPN), geležies 83% RPN), vitamino K (64% RPN), vario (69% RPN), cinko (50% RPN). Taip pat turi kalio (23% RPN), vitaminų B1 (14% RPN) ir B2 (19% RPN), foliatų (14% RPN), RPN - rekomenduojama paros norma.
Dėl aktyviomis biologinėmis medžiagomis turtingos sudėties plačiai naudojamas liaudies medicinoje.
Daugiau apie moliūgų sėklas (angliškai):
- http://www.nutrition-and-you.com/pumpkin-seeds.html
- http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=82#healthbenefits
- http://whfoods.org/genpage.php?tname=btnews&dbid=179&utm_medium=email&ut...
- http://www.fao.org/inpho_archive/content/documents/vlibrary/ac307s/pdf/a...