Čiavanprašas (250g)

Naujausi produktai

Apklausa
Ar valote liežuvį?


Čiavanprašas (250g)

Kaina: 6.05€
Kaina be PVM: 5.00€
Gamintojas: Dabur
Pristatymas: Turime vietoje
Kiekis:  

Aštraus skonio džemas. Tradicinis ajurvedinis augalų mišinys, pagamintas pagal autentišką receptą iš 43 ingredientų.

Čiavanprašas - Chayavanprasha - vienas garsiausių ajurvedinių produktų. Jo pavadinimas siejamas su išminčiaus asketo Chayavan vardu. Išminčius meditavo miške po medžiu, kai ant jo nugriuvo užrištomis akimis slėpynių žaidžianti karaliaus dukra. Ji nesuprato, kad tai svetimas žmogus ir papuošė jam plaukus gėlių vainiku. Po tokio nepatogaus įvykio karalius pareikalavo, kad senasis išminčius vestų jo dukterį (pagal tradiciją moterį gali paliesti tik vienas vyras jos gyvenime). Išminčius sukūrė čiavanprašo mišinį ir du mėnesius valgė tik jį. Taip jis atgavo jaunystę ir seksualinį gyvybingumą.

Tradicinis čiavanprašas gaminamas iš vieno seniausių Žemėje žinomų vaisų agrastinio lapainio (amalaki, amla; lot. Emblica officinalisPhyllanthus emblica) ir maždaug dar 30-50 augalų. Pirmasis žinomas užrašytas čiavanprašo receptas randamas daugiau nei 2000 m. senumo ajurvedos tekstuose.

Mišinio pagrindą (46,74%) sudaro agrastinis lapainis - geras vitamino C šaltinis. 100 g laukinio agrastinio lapainio džiovinto vaisiaus paprastai yra 1000-5000 mg vitamino C, kas sudaro 1250-6250% C vitamino RPN (RPN - rekomenduojama paros norma). Čiavanpraše taip pat yra daug geležies.

Čiavanprašą rekomenduojama vartoti po 1-2 arbatinius šaukštelius prieš pusryčius ir prieš miegą. Galima valgyti užsigeriant vandeniu, pienu ar sultimis arba vartoti kaip gėrimą, ištirpdžius jį skystyje; arba tepti ant duonos. Geriausia gerti kartu su šiltu pienu, nes taip organizmas jį lengviausiai įsisavina.

Sudėtis: agrastinio lapainio (Emblica officinalis) vaisius – 46,746%, cukrus, medus, lydytas sviestas, indinis sezamas (Sesamum indicum), ilgojo pipiro (Piper longum) vaisius, pirštuotasis sukutis (Ipomoea digitata), tikrojo kardamono (Elettaria cardamonum) vaisius, smidro (Asparagus racemosus) šaknis, bambukas (Bambusa arundinacea), migdomosios vitanijos (Withania somnifera) šaknis, gumbinės dioskorėjos (Dioscorea bulbifera) sula, ceiloninis cinamonas (Cinnamomum zeylanicum), puošniosios straublenės (Martynia diandra) vaisiai, paprastojo saldymedžio (Glycyrrhiza glabra) šaknis, Adhatoda vasica (Vasa) gumbavaisiai, mėlynosios vandens lelijos (Nymphoea stellata) žiedai, baltasis santalmedis (Santalum album), gulsčiosios glemžūnės (Boerhaavia diffusa) lapai, riešutinės viksvuolės (Cyperus rotundus) šakniastiebiai, geltonosios ciberžolės (Curcuma zedoaria) šakniastiebiai, širdžialapės drabsnės (Tinospora cordifolia) stiebai, plaukuotojo viršūklio (Terminalia chebula) vaisiai, kekinio debesylo (Inula racemosa) šaknis, paprastojo vaisganto (Leptadenia reticulata) lapai, kreivojo lapainio (Phyllantus niruri) lapai, lygialapė pistacija (Pistacia integerrima), mėlynasis sojakrūmis (Teramnus labialis), triskiautė pupelė (Phaseolus trilobus), širdžialapė sida (Sida cordifolia), Uraria picta (Prišniparni) šaknis, gulsčiosios ragužės (Tribulus terestris) šaknis, kvapiojo erdvenio (Stereospermum suaveolens) šaknis, geltonuogio karklavijo (Solanum xanthocarpum) šaknis, indiškosios kiauliauogės (Solanum indicum) šaknis, Agnimanti (Premna integrifolia) šaknis, indinio ormedžio (Oroxylum indicum) šaknis, aukštosios gmelinos (Gmelina arborea) šaknis, paupinės jakšūnės (Desmodium gangeticum) šaknis, saldžiojo belo (Aegle marmelos) šaknis, tikrojo vynmedžio (Vitis vinifera) vaisius, kvapiojo gvazdikmedžio (Syzygium aromaticum) pumpurai, indinio cinamono (Cinnamomum tamala) lapai, tikrojo gelžmedžio (Mesua ferrea) žiedai, konservantas – kalio sorbatas (E202).

Maistinė vertė (15 g porcijai) 183 kj/43 kcal: baltymų 0.14 g, angliavandenių 9.6 g, riebalų 0.48 g (sočiųjų 0.23 g, cholesterolio < 1.1 mg), skaidulų < 0.18 g, natrio < 0.03 g, geležies 7.5 mg (54% RPN). RPN rekomenduojama paros norma.

ES sveikatos institucijos nerekomenduoja vartoti čiavanprašo sergantiems diabetu, turintiems viršsvorio, vaikams, nėščiosioms ir maitinančioms. Ajurvedoje šio produkto apribojimai vaikams ir maitinančioms netaikomi. Reikia turėti omenyje, kad džemo skonis aštrokas ir specifinis.

Laikyti vėsioje sausoje vietoje, neapšviestoje tiesioginiais saulės spinduliais. Atidarytą suvartoti per 10 savaičių.

Jungtiniuose Arabų Emiratuose pagamintas produktas.
 

***********

Amalaki (agrastinio lapainio) vaisius yra tik 2,5 cm skersmens, tačiau vitamino C jame daugiau, nei keturiuose apelsinuose. Laikoma, kad 100 g šviežių laukinio amalaki vaisių yra bent 700 mg vitamino C (rekomenduojama vitamino C paros norma yra 80 mg). Čiavanprašas gaminamas iš džiovintų amalaki.
Vaisius džiovinant vitamino C kiekis tik didėja, tad 700 mg/100 g yra apatinė šio vitamino kiekio riba. Vitamino C kiekis džiovintuose amalaki vaisiuose siekia net iki 5000 mg/100 g. Kaip rodo tyrimai [1], amalaki antioksidacinis poveikis yra daug stipresnis ir stabilesnis nei tiesiog vitamino C.

Šaltiniai:

http://www.dweckdata.com/published_papers/emblica_officinalis.pdf
http://www.indianfoodforever.com/food-guide/wonderful-amla.html

http://www.dabur.com/en/chy/science-proof.htm

Parašyti įvertinimą

Jūsų vardas:
Jūsų apžvalga:
Pastaba: HTML nėra išverstas!

Įvertinimas: Blogas            Geras

Įveskite kodą apačioje: