Visi ėmė garsiai aptarinėti rafinuoto cukraus žalą mūsų organizmui. Tam neliko abejinga ir Grin Grin komanda.
„Tai gali atrodyti perdėta ir nerealu, bet cukrus yra pavojingiausias visų laikų narkotikas ir vis dar gali būti visur lengvai įsigyjamas“ – teigia Olandijos sveikatos sistemos pareigūnas Paulas van der Velpenas, praneša telegraph.co.uk.
Apie tai jog cukrui išsivysto didesnė priklausomybė, nei kokainui, jau pradėta kalbėti garsiai. Prinstono universiteto (JAV) Psichologijos fakulteto ir Neurologijos instituto mokslininkai tyrimo metu pelėms leido rinktis cukrų kokainą ar vandenį. Visos pelės rinkosi cukrų. Net ir tos pelės kurios ankščiau turėjo priklausomybę kokainui, labai greitai ‘persijungė’ į cukrų. Nutraukus cukraus davimą pelės tapdavo agresyvios. Pastebėti labai ryškūs elgesio skirtumai duodant cukraus ir ne.
Jei cukrus yra narkotikas, tai kodėl jo galime įsigyti taip lengvai? Atsakymas labai paprastas - maisto pramonės magnatai ir lobistai nenori to girdėti, nes cukraus pramonė yra milijardinis biznis. Vienas populiariausių ir labiausiai reklamuojamų visu laikų gėrimų - Coca Cola. 0,5l Coca-colos buteliuke yra apie 10 arbatinių šaukštelių cukraus.
Mokslų daktaro laipsnį turinti amerikietė Nancy Appleton savo knygoje „Cukraus laižymo įpročiai“ (angl. Lick sugar habit) pateikia cukraus vartojimo Amerikoje statistiką: kiekvienas amerikietis, per metus suvartoja daugiau nei 150 svarų (~65 kg) cukraus ir kitų saldiklių. Knyga prasideda keliais testais, padedančiais išsiaiškinti ar tikrai esate priklausomas nuo cukraus:
» Niekaip negalit numesti svorio, net jei pastoviai sportuojate;
» Jaučiatės liūdnas (depresija);
» Blogai miegate;
» Dažnai jaučiatės pavargęs ir lietargiškas;
» Aukštas kraujo spaudimas;
» Nuolat norite ko nors saldaus;
» Padidėjęs blogas cholesterolis (LDL).
Pakalbėkime kokią žalą jis daro mūsų organizmui, apart priklausomybės sukeliamų elgesio kaitų.
Taigi, vardinti cukraus sukeliamas ligas galėtume iki begalybės. Vidutinis vartotojas kartais net nežino kad jis vartoja labai daug cukraus, jis yra dedamas į labai daug produktų ypatingai pusiau paruoštus ar pagamintus parduotuvėse. Maisto kompanijos moka labai gražiai tai nuslėpti pateikdami įvairias jo formas, kaip fruktozės sirupas, ir kt. Todėl visada skaityk ir analizuok etiketes ir ingredientus: kiek cukraus yra 100 gramų. Taip pat cukrus gali būtį pateiktas kaip fruktozė, gliukozė,sacharozė ir kt.
Alternatyva
Cukruje nėra jokių mineralų ar vitaminų, tačiau saldaus skonio taip norisi. Pagal ajurvedą (tradicinę Indijos medicinos sistemą) saldus skonis priklauso dorybės gunai. Tai meilės, pačio nuostabiausio ir reikalingiausio žmogui jausmo, skonis. Jis kūnui suteikia jėgų, stiprina imunitetą, gerina išvaizdą ir duoda pasitenkinimo jausmą. Cukrus taip pat itin reikalingas ir smegenų veiklai. Per valandą smegenys sunaudoja 5 g cukraus, bet nesugeba jo kaupti. Taigi smegenys turi būti reguliariai apsūpinamos cukrumi. Tačiau kalba eina ne apie rafinuotą cunkranendrių cukrų. Yra keletas alternatyvų:
Dauguma vaisių turi nemažai cukraus bet jis nedaro jokios žalos. Nes vaisiai turi skaidulų kurios sulėtiną cukraus įsisavinimą ir duoda mums taip reikalingos energijos. Taip pat vaisiai turi enzimų kurie padeda suvirškinti ir įsisavinti. Taip pat cukrų galime pakeisti aukštos kokybės medumi, klevų sirupu, stevija, saldymedžiu.
Tačiau, niekuomet nepamirškite išlaikyti saiko.
Straipsnį parengė Indrė Trusovė.