Burnočiai turi ypač daug skaidulinių medžiagų, taip pat yra puikus baltymų šaltinis. Kulinarijoje vartojami panašiai kaip ryžiai. Galima daiginti.
Paruošimas: prieš naudojant gerai perplauti tekančiu vandeniu! 1 dalis burnočių dviems dalims vandens. Virti ant lėtos ugnies 35 min., palikti 15 min. pastovėti.
Sudėtyje gali būti glitimo pėdsakų.
Maistinė vertė (100g) - 1522 kJ / 361 kcal: riebalų 5.4 g (iš jų sočiųjų 1.4 g), angliavandenių 60.1 g (iš jų cukrų 20 g), skaidulinių medžiagų 8.3 g, baltymų 13.7 g, natrio <0.03 g.
Ekologiška žaliava iš Indijos. Supakuota Lietuvoje pagal UAB „Sveiki produktai“ užsakymą.
Remiantis maistingumo duomenų baze (nutritiondata.self.com) burnotis turi daug mangano (45% RMV - referencinė maistinė vertė suaugusiems); yra fosforo (21%), magnio (17%), geležies (15%) šaltinis.
„Just like quinoa, amaranth is considered a complete protein source — not a common trait for a grain.“ Toliau skaityti straipsnyje (anglų kalba).
Pasak vokiečių portalo http://www.fid-gesundheitswissen.de/amaranth-bietet-besonders-hochwertig..., burnočių baltymai (jų apie 16%) yra ypač vertingi. Baltymų vertingumas matuojamas pagal tai, kiek juose yra esminių amino rūgščių, kurių organizmas nepasigamina (todėl turi gauti su maistu). Palyginimui, bulvėse esančių baltymų biologinė vertė yra 59%, o, pvz., jautienos baltymų – 83%. Burnočių baltymų biologinė vertė yra 75%. Burnočiuose didelę dalį sudaro amino rūgštis lizinas.
Sveiki Guodos pastebėjimai apie „super maistą“:
Apie košes: